Grand Tour: As We Know It In The 21st Century

Τελετή του Περάσματος

(Rite of passages)

Μεγάλο Ταξίδι (Grand Tour)

Ο τουρισμός ξεκίνησε με το λεγόμενο Grand Tour, διεξαγόμενο από νέους αριστοκράτες της εποχής του 17ου με 19ου αιώνα. Σε πολλές αναφορές στο συγκεκριμένο έθιμο υπάρχει η συσχέτησή του με την τελετή του περάσματος. Με λίγα λόγια όπως και εμείς σήμερα, οι εξερευνητές ταξίδευαν για να ανακαλύψουν διαφορετικούς πολιτισμούς, κουλτούρες, γεύσεις, μουσική και εμπειρίες πάνω στην αναζήτηση για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους.

Λόγω ,λοιπόν, των απεριόριστων πόρων τους, οι περιπέτειες αυτές διαρκούσαν για μήνες - ή ακόμα και χρόνια - τελειοποιώντας τις γλωσσικές τους δεξιότητες και δημιουργόντας, ακόμη, πανέμορφους πίνακες στην πορεία.

Υπήρχε από το Διαφωτισμό η άποψη ότι η γνώση προέρχεται εξολοκλήρου από τις εξωτερικές αισθήσεις. Από τα φυσικά δηλαδή ερεθίσματα στα οποία ο άνθρωπος εκτίθεται.



Πώς αυτό βιώνεται σήμερα

Οι τουρίστες τον 18ο αιώνα έφτιαχναν πίνακες με τον εαυτό τους πάνω σε υπέροχα, μαγευτικά και γεμάτα χρώματα και ζωνάνια τοπία. Σήμερα βγάζουμε τις περίφοιμες selfie! Όπως τότε έτσι και τώρα θέλουμε να εγκλοβίζουμε βιώματα και συναισθήματα όσο καλύτερα μπορούμε για να τα... θυμόμαστε!

Gap year, Erasmus, σπουδές στο εξωτερικό: κοινές περιόδους στη ζωή ενός νεαρού ατόμου στο ταξίδι της εκπαίδευσης. Ακόμα και καθώς μεγαλώνουμε , οι διακοπές και οι περιπέτειες έχουν ως πυρήνα την εμπειρία ενός πολιτισμού.








Οι μεγάλοι τουρίστες ήταν ταξιδιώτες μπλόγκερ χωρίς Διαδίκτυο

"Ο σκοπός μου να κάνω αυτό το υπέροχο ταξίδι δεν είναι να παραπλανηθώ αλλά να ανακαλύψω τον εαυτό μου στα αντικείμενα που βλέπω." Ο Γκαίτε (Goethe) συνοψίζει τέλεια το νόημα του ταξιδιού.

 Οι μεγάλοι τουρίστες και οι σύγχρονοι τουρίστες έχουν κάτι κοινό - μοιράζονται και οι δύο το ενδιαφέρον για την «αφήγηση». Είτε με διηγήσεις που βρίσκονται σε ημερολόγια και γράμματα, είτε με πίνακες, εικόνες και ,πλέον, πανέμορφες φωτογραφίες που βρίσκονται αντίστοιχα σε μουσεία, άλμπουμ και στα προσωπικά μας προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλα ενσωματώνουν αφηγήσεις, εμπνευσμένες αποκλειστικά από εμπειρίες που αντλήθηκαν μέσα από ταξίδια.




Σήμερα

Ο σημερινός τουρίστας βέβαια με τις τόσες εξελήξεις και διασυνδέσεις ανάμεσα σε χώρες και πόλεις μπορεί να εξερευνήσει και να διανίσει πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις σε ένα μήνα από ότι οι αριστοκράτες του 17ου αιώνα σε ένα τριετές Grand Tour!

Eίτε πρόκειται για πτήση οικονομικής αεροπορικής εταιρείας, είτε ξαπλώνει ειρηνικά στο κάθισμα ενός τραίνου cross-country ή ταξιδεύει στους καλά- συντηρημένους
αυτοκινητόδρομους. Το ταξίδι είναι ονειρικό και γίνεται σε χρόνο άψε - σβήσε. Ταξιδέψτε λοιπόν!







ΛΙΣΤΑ ΠΗΓΩΝ

Black, J. (05 November 2020) 'Grand Tour'

Bobby, C. A. (10 November 2020) 'Rite of passage' 
Britannica, Available at https://www.britannica.com/topic/rite-of-passage [Accesssed 15 November 2020]

Coppo, M. (14 November 2017) 'The Grand Tour: tourism during a much bigger world'


Franks, R. (04 December 2017) 'What Was the Grand Tour and Where Did People Go?'
Culture trip, Available at: https://theculturetrip.com/europe/articles/what-was-the-grand-tour-and-where-did-people-go/

Howard, R. Jeremy (10 November 2017) 'The 18th Century'

Markellos (03 November 2020) 'Grand Tour'
Wikipedia, Available at:https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=Grand_Tour&action=history

Rosenberg Matt (10 December 2019) '18th Century Grand Tour Europe'

Sorabella, J. (October 2003) 'The Grand Tour' 

Thundering Typhoons ( 10 June 2020) 'Grand Tour'

(2020) 'How Tourism Hasn't Changed Since The Grand Tour'



Comments